Over ons

Hieronder kan je meer info vinden over onze geschiedenis en externe samenwerkingen.
Voor onze missie en visie verwijzen wij je graag door naar de de overkoepelende pagina van de vzw Zorggroep Zusters van Berlaar.

Meer info over:

onze geschiedenis  externe samenwerkingen  

Op 1 januari 1888 werd het eerste rusthuis in Nijlen opgericht.

Na het overlijden van pastoor Van der Vorst in 1891 werd het beheer van het rusthuis overgenomen door twee zusters van de congregatie van de Zusters van het Heilig Hart van Maria (Berlaar). De zusters moesten het rusthuis besturen met de opbrengst van vier geiten en met giften van weldoeners.

In 1930 verhuisden de bewoners naar een nieuw gebouw in de statiestraat. Om te voldoen aan de nieuwe normering werd in 1983 een voetbalveld aangekocht voor de bouw van het huidige woonzorgcentrum.

In 1977 werd besloten om alle ouderenvoorzieningen van de congregatie van de zusters van het Heilig Hart van Maria samen te brengen onder één overkoepelende organisatie: de vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar.

In 1992 konden de bewoners hun intrek nemen in het nieuwe gebouw.

In 2011 openden de serviceflats in de Kerkevelden haar deuren: er werden 21 flats gebouwd voor bejaarden vanaf 65 jaar. 14 februari 2011 namen de eerste bewoners er hun intrek, nadat ze hun flat knus ingericht hadden.

Het laatste bouwproject werd afgewerkt en in gebruik genomen op 5 maart 2012. Het betreft de uitbouw van het woonzorgcentrum met 22 woongelegenheden; waarvan 11 op het gelijkvloers en 11 op de eerste verdieping: Molenerf. De nieuwe afdeling, werd opgevrolijkt met levendige, trendy kleuren, en een modern en gezellig interieur.

In 2018 wijzigde de naam van de overkoepelende vzw van “Rusthuizen” naar “Zorggroep Zusters van Berlaar

In het kader van de wettelijke normen, werkt ons woonzorgcentrum samen met het H.-hartziekenhuis in Lier. Dit ziekenhuis beschikt zowel over een geriatrische dienst als over een palliatieve eenheid. Daarnaast bestaat er ook een samenwerkingsverband met het Palliatief Netwerk Mechelen.

Voor de zorg voor onze bewoners met dementie gebeurt er informatie uitwisseling met het expertisecentrum dementie.

Er is ook een nauwe samenwerking met scholen uit de buurt, zowel voor animatieactiviteiten als voor het betrekken van studenten in het werkveld. De animatiedienst werkt voor activiteiten samen met de basischolen (Goezo!, de Zandloper, De Zandlaan) uit Nijlen en met de gemeentelijke kunstacademie.

Voor het begeleiden van studenten uit de opleidingen zorgkundige, verpleegkunde, ergotherapie en kinesistherapie staan er ervaren medewerkers ter beschikking. Hiervoor wordt er samengewerkt met volgende scholen: Het Instituut Heilig Hart van Maria te Berlaar, de Thomas More Hogeschool in Geel en Lier en het Sint-Aloysius te Lier.