Over ons

Onze geschiedenis en externe partners

Korte geschiedenis

Na het overlijden van pastoor Van der Vorst in 1891, werd het beheer van het eerste rusthuis in Nijlen (opgericht op 1 januari 1888) overgenomen door 2 zusters van de congregatie van het Heilig Hart van Maria van Berlaar. De zusters moesten het rusthuis besturen met de opbrengst van 4 geiten en met giften van weldoeners.

In 1930 verhuisden de bewoners naar een nieuw gebouw in de statiestraat. Om te voldoen aan de nieuwe normering werd in 1983 een voetbalveld aangekocht voor de bouw van het huidige woonzorgcentrum.

In 1977 werd besloten om alle ouderenvoorzieningen van de congregatie van de zusters van het Heilig Hart van Maria samen te brengen onder één overkoepelende organisatie: de vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar.

In 1992 konden de bewoners hun intrek nemen in het nieuwe gebouw.

In 2011 openden de serviceflats in de Kerkevelden haar deuren: er werden 21 flats gebouwd voor bejaarden vanaf 65 jaar. 14 februari 2011 namen de eerste bewoners er hun intrek.

Het laatste bouwproject werd afgewerkt en in gebruik genomen op 5 maart 2012. Het betreft de uitbouw van het woonzorgcentrum met 22 woongelegenheden; waarvan 11 op het gelijkvloers en 11 op de eerste verdieping: Molenerf. De nieuwe afdeling, werd opgevrolijkt met levendige, trendy kleuren, en een modern en gezellig interieur.

Vanaf 2016 werd er geïnvesteerd in de uitbreiding van het zorgaanbod. In samenwerking met de gemeente en het OCMW van Nijlen werd “De Geburen” opgericht met als doel de buurtbewoners opnieuw samen te brengen.

In 2018 wijzigde de naam van de overkoepelende vzw van “Rusthuizen” naar “Zorggroep Zusters van Berlaar”.

 

Externe samenwerkingen

In het kader van de wettelijke normen, werkt ons woonzorgcentrum samen met het Heilig Hart ziekenhuis in Lier. Er bestaat ook een samenwerkingsverband met het Palliatief Netwerk Mechelen.

Daarnaast werken wij samen met verschillende thuiszorgdiensten en woonzorgcentra in de buurt maar ook met het expertisecentrum dementie.

Er is ook een nauwe samenwerking met scholen uit de buurt en met de gemeentelijke kunstacademie. Voor het begeleiden van studenten uit de opleidingen zorgkundige, verpleegkunde, ergotherapie en kinesistherapie staan er ervaren medewerkers ter beschikking. Hiervoor wordt er samengewerkt met volgende scholen: Het Instituut Heilig Hart van Maria in Berlaar, de Thomas More Hogeschool in Geel en Lier en het Sint-Aloysius te Lier.